Record Details

Баланс важких металів в організмі курей за введення в їх раціон кремнієво-мінеральної водної витяжки

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Баланс важких металів в організмі курей за введення в їх раціон кремнієво-мінеральної водної витяжки
 
Creator Разанов, С. Ф.
Razanov, S.
Кабаченко, О. С.
Kabachenko, O.
Кабаченко, Е. С.
 
Subject важкі метали
heavy metals
тяжелые металлы
накопичення
accumulation
накопление
свинець
lead
свинец
кадмій
cadmium
кадмий
цинк
zinc
мідь
copper
медь
птиця
bird
птица
 
Description Наведені результати досліджень з вивчення балансу свинцю, кадмію, цинку та міді у організмі курей породи Редбро за введення в їх раціон кремнієво-мінеральної витяжки. Вивчено рівень забруднення м’яса птиці, виробленого в умовах інтенсивного землеробства, де спостерігається значне забруднення грунтів шкідливими речовинами, зокрема важкими металами. Одним із найбільш потужних джерел забруднення грунтів важкими металами є мінеральні добрива, обсяги використання яких за останні роки на Вінничині збільшилися у 2,8 раза. За даних умов суттєво знижується якість та безпека вирощеної продукції рослинництва та виробленої із неї кормової сировини.
Встановлено, що введення в раціон курей кремнієво-мінеральної витяжки шляхом заміни 10% добової їх норми води сприяло підвищенню інтенсивності виведення з їх організму послідом свинцю на 27,5 п.п., кадмію – 30.2 п.п., цинку – 20 п.п. та міді – на 16.3 п.п. Так, за випоювання молодняку птиці протягом 130 діб кремнієво-мінеральної витяжки концентрація свинцю знизилась у білому м’ясі у 1,1 рази, червоному м'ясі у 1,02 рази та у печінці 1,6 рази. Концентрація кадмію у білому м’ясі птиці дослідної групи була нижча у 1,6 рази, у м’ясі червоному у 1,8 разів та печінці 1,2 рази. Вміст цинку у білому м’ясі птиці дослідної групи був нижчий у 1,05 рази, у м’ясі червоному у 1,8 разів та печінці 1,3 рази. Концентрація міді у білому м’ясі була нижча у 1,3 рази, у м’ясі червоному у 1,4 рази, та печінці 1,3 рази. Отже, введення в раціон птиці кремнієво-мінеральної витяжки шляхом заміни 10 % добової норми води дало можливість знизити концентрацію кадмію та свинцю у м’ясі до ГДК.
Виявлено також помітне зниження свинцю, кадмію, цинку та міді у м’ясі птиці за введення в її раціон кремнієво-мінеральної витяжки. Зокрема, концентрація свинцю, кадмію, цинку та міді у червоному м’ясі знизилась у 1,02 рази, 1,8, 1,8 та 1,4 рази відповідно. У білому м’ясі концентрація свинцю знизилась у 1,1 рази, кадмію у 1,6 рази, цинку у 1,05 рази та міді у 1,3 рази.
The results of investigations on the balance of lead, cadmium, zinc and copper in the body of redbred chickens are presented for the introduction of a silicon-mineral extract in their diet. The level of contamination of poultry meat, produced in conditions of intensive farming, where there is a significant pollution of soils with harmful substances, in particular heavy metals, is studied. One of the most powerful sources of soil contamination with heavy metals is mineral fertilizers, the volume of which in Vinnytsia region has increased by 2.8 times in recent years. Under these conditions, the quality and safety of cultivated crop production and feed materials produced from it are substantially reduced.
It was established that the introduction of the kpemnievo-mineral extract in the diet of chickens by replacing 10% of their daily water rates contributed to an increase in the intensity of withdrawal from their organism following the lead by 27.5 pp, cadmium 30.2 pp, zinc 20 pp and copper at 16.3 pp Thus, for the slaughter of young birds during 130 days of siliceous mineral extract, the concentration of lead decreased in white meat by 1.1 times, in red meat 1.02 times and in the liver 1.6 times. The concentration of cadmium in the poultry meat of the experimental group was 1.6 times lower, 1.8 times in red meat and 1.2 times in the liver. The zinc content in the poultry meat of the experimental group was 1.05 times lower, 1.8 times in red meat and 1.3 times in the liver. The concentration of copper in white meat was 1.3 times lower, in meat red in 1.4 times, and in the liver 1.3 times. Consequently, the introduction of a silicon mineral extract into a ration of birds by replacing 10% of the daily water rate made it possible to reduce the concentration of cadmium and lead in meat to the MAC.
A noticeable reduction of lead, cadmium, zinc and copper in poultry meat for the introduction of silicon-mineral extraction into its diet was also detected. In particular, the concentration of lead, cadmium, zinc and copper in red meat decreased by 1,02 times, 1,8, 1,8 and 1,4 times, respectively. In white meat, the concentration of lead decreased by 1,1 times, cadmium in 1,6 times, zinc in 1,05 times and copper in 1,3 times.
Приведенные результаты исследований по изучению баланса свинца, кадмия, цинка и меди в организме кур породы Редбро за введение в их рацион кремниево-минеральной вытяжки. Изучен уровень загрязнения мяса птицы, произведенного в условиях интенсивного земледелия, где наблюдается значительное загрязнение почв вредными веществами, в частности тяжелыми металлами. Одним из самых мощных источников загрязнения почв тяжелыми металлами являются минеральные удобрения, объемы использования которых за последние годы в Винницкой области увеличились в 2,8 раза. При данных условиях существенно снижается качество и безопасность выращенной продукции растениеводства и произведенной из нее кормового сырья.
Установлено, что введение в рацион кур кремниево-минеральной вытяжки путем замены 10% суточной их нормы воды способствовало повышение интенсивности выведения из их организма пометом свинца на 27.5 п.п., кадмия 30,2 п.п., цинка 20 п.п. и меди на 16,3 п.п. Так, по выпойки молодняка птицы в течение 130 суток кремниево-минеральной вытяжки концентрация свинца снизилась в белом мясе в 1,1 раза, красном мясе в 1,02 раза и в печени 1,6 раза. Концентрация кадмия в белом мясе птицы опытной группы была ниже в 1,6 раза, в мясе красном в 1,8 раза и печени 1,2 раза. Содержание цинка в белом мясе птицы опытной группы был ниже в 1,05 раза, в мясе красном в 1,8 раза и печени 1,3 раза. Концентрация меди в белом мясе была ниже в 1,3 раза, в мясе красном в 1,4 раза и печени 1,3 раза. Следовательно, введение в рацион птицы кремниево-минеральной вытяжки путем замены 10% суточной нормы воды позволило снизить концентрацию кадмия и свинца в мясе до ПДК.
Выявлено также заметное снижение свинца, кадмия, цинка и меди в мясе птицы при введении в ее рацион кремниево-минеральной вытяжки. В частности, концентрация свинца, кадмия, цинка и меди в красном мясе снизилась в 1,02 раза, 1,8, 1,8 и 1,4 раза соответственно. В белом мясе концентрация свинца снизилась в 1,1 раза, кадмия в 1,6 раза, цинка в 1,05 раза и меди в 1,3 раза.
 
Date 2019-02-11T08:23:52Z
2019-02-11T08:23:52Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Разанов С. Ф. Баланс важких металів в організмі курей за введення в їх раціон кремнієво-мінеральної водної витяжки / С. Ф. Разанов, О. С. Кабаченко // Наукові горизонти. – 2018. – № 3 (66). – С. 33–38.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9510
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет