Стійкість смородини чорної до грибних хвороб в умовах Полісся України
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
View Archive InfoField | Value | |
Title |
Стійкість смородини чорної до грибних хвороб в умовах Полісся України
|
|
Creator |
Бакалова, А. В.
Bakalovа, А. Дереча, О. А. Derecha, O. Грицюк, Н. В. Grytsiuk, N. |
|
Subject |
американська борошниста роса
American powdery mildew американская мучнистая роса антракноз anthracnose бокальчаста іржа Anthracnose rust бокальчастая ржавчина ступінь ураження the degree of damage степень поражения урожайність ягід the yield of berries урожайность ягод |
|
Description |
Україна серед європейських країн займає провідне місце з вирощування ягідних культур. Серед ягідних культур, насамперед, є смородина чорна, ягоди якої містять 5,5–12,9 % цукрів, 1,9–3,8 % органічних кислот, 0,4–0,9 % пектинів, вітаміну С 98–450 мг на 100 г сирої маси, каротин, вітаміни В1, В2, В9 (фолієва кислота), РР, Е, органічний фосфор, залізо, калій, кальцій, магній, азот, органічні барвники. Потенційна урожайність ягід сучасних сортів смородини чорної може бути до 15 т/га, але, фактично вона становить в 3–4 рази менше. Головними причинами зниження урожайності ягід є ураження смородини чорної грибними хворобами: американською борошнистою росою, антракнозом, бокальчастою іржею, септоріозом, молочним полиском, аскохітозом, та вертицільозним в’яненням. За результатами досліджень, вивчення сортової стійкості смородини чорної до грибних хвороб встановлено, ступінь ураження листкового апарату, пагонів та ягід на рослинах і динаміку їх розвитку. Результати фітопатологічної оцінки свідчать про те, що ступінь ураження листового апарату змінювався від 2,2 до 8,0 %, молодих новоутворених пагонів – 0,8 до 3,2 %, ягід – 1,2 до 5,7 %. Маса 100 ягід сорту Ювілейна Копаня складала 225 г, Козацька – 224 г, Сюїта Київська – 222 г, що на 76, 45, 43 г, відповідно, більше у порівнянні з сортом стандартом Санюта. Найбільш високі показники структури ягід позитивно вплинули на урожайність ягід смородини чорної. Найбільший рівень продуктивності був у сортів Ювілейна Копаня, Козацька, Сюїта Київська – 5,6, 5,1, 4,9 т /га, що забезпечило приріст врожаю ягід смородини чорної, відповідно, 1,2, 0,7, 0,5 т/га порівняно з сортом стандартом Санюта. З метою захисту смородини чорної від грибних хвороб і отримання стабільних урожаїв ягід, необхідно застосовувати стійкі сорти смородини чорної Ювілейна Копаня, Козацька, Сюїта Київська, це дасть можливість в умовах нашого господарства додатково отримати 1200 кг з гектара ягід.
Ukraine among European countries is in the leading place for growing crops. Among crops is black currant berries which contain 5,5–12,9% sugars, 1,9 to 3,8% of organic acids, 0,4–0,9 % pectin, vitamin C 98–450 mg per 100 g wet weight, carotene, vitamins B1, B2, B9 (folic acid), PP, E, organic phosphorus, iron, potassium, calcium, magnesium, nitrogen, organic dyes. The potential yield of modern varieties of berries of a black currant can be up to 15 t/ha, but in fact it is 3–4 times less. The main reasons for the decline in yield of berries is the defeat of black currant fungal diseases: American powdery mildew, Anthracstudy of varietal resistance of black currant to fungal diseases is established, the degree of damage of foliage, shoots and berries on the plants and dynamics of their development. Fetopathology the results of the evaluation indicate that the degree of damage of leaf apparatus was changed from 2,2 to 8,0% of the young newly formed shoots was 0,8 to 3,2 %, berries and 1,2 to 5,7 %. The weight of 100 fruit varieties jubilee Kopania was 225 g, Cossack – 224 g, Suite Kiev – 222 g, 76, 45, 43 g, respectively, compared to the grade standard Sanita. The highest structure of the berries had a positive impact on the yield of berries of black currant. The highest level of performance was the varieties jubilee Kopania, Cossack, Suite Kyiv – 5,6, 5,1, 4,9 t /ha, which provided the increase in yield of berries of black currant, respectively, 1,2, 0,7, 0,5 t /ha compared with the grade standard Sanita. For the purpose of protection black currant from fungi diseases and obtain stable yields of berries it is necessary to use resistant varieties of black currant Yubileynaya Kopanya, Cossack, Suite Kyiv, this will enable in terms of our economy further to 1200 kg/ha of berries. Украина среди европейских стран занимает первое место среди выращивания ягодных культур. Среди ягодных культур наиболее распространена смородина черная, ягоды которой составляют 5,5–12,9 % сахаров, 1,9– 3,8 % органических кислот, 0,4–0,9 % пектинов, витамина С 98–450 мг на 100 г сирой массы, каротин, витамины В1, В2, В9 (фолиева кислота), РР, Е, органический фосфор, железо, калий, кальций, магний, азот, органические красители. Потенциальная урожайность ягод современных сортов может составлять до 15 т/га, но фактически она становит в 3–4 раза меньше. Главной причиной снижения урожайности ягод является пораженность смородины черной грибными болезнями: американская мучнистая роса, антракноз, бокальчаста иржа, септориоз, аскохитоз, вертицилѐзное увядание. За результатами обследований, изучения сортовой стойкости смородины черной к грибковым заболеваниям установлена, степень поражения листового аппарата, побегов и ягод на растениях и динамика их развития. Результаты фитопатологической оценки свидетельствуют о том, что степень поражения листового аппарата составлял от 2,2 до 8,0 %, молодых побегов – 0,8 до 3,2 %, ягод – 1,2 до 5,7 %. Масса 100 г ягод сорта «Юбилейная Копаня» составляла 255 г, «Казацкая» – 224 г, «Сюита Киевская» – 222 г, что на 76, 45, 43 г, соответственно больше по сравнению с сортом стандартом «Санюта». Более высокие показатели структуры положительно повлияли на урожайность ягод смородины черной. Самый высокий уровень производительности был у сортов «Юбилейная Копаня», «Казацкая», «Сюита Киевская» – 5,6, 5,1, 4,9 т/га, что, обеспечило, прирос урожая ягод, смородины черной соответственно, 1,2, 0,7, 0,5 т/га по сравнению с сортом стандартом ‘Санюта’. С целью защиты смородины черной против грибковых заболеваний и получения стабильных урожаев ягод необходимо использовать стойкие сорта смородины черной «Ювилейная Копаня», «Козацькая», «Сюита Киевськая», это дасть возможность в условиях нашого хазяйства дополнительно получить 1200 кг ягод с гектара. |
|
Date |
2019-01-29T09:50:08Z
2019-01-29T09:50:08Z 2018 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Бакалова А. В. Стійкість смородини чорної до грибних хвороб в умовах Полісся України / А. В. Бакалова, О. А. Дереча, Н. В. Грицюк // Наукові горизонти. – 2018. – № 1 (64). – С. 34–40.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9485 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Житомирський національний агроекологічний університет
|
|