Record Details

Product quality: methodology and praxis

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Product quality: methodology and praxis
 
Creator Grabchuk, I.
Bugaychuk, V.
Razumna, K.
Грабчук, І. Ф.
Бугайчук, В. В.
Разумна, К. А.
Грабчук, И. Ф.
Разумная, К. А.
 
Subject product quality
methodology
quality management
product certification
якість продукції
методологія
управління якістю
сертифікація продукції
качество продукции
методология
управление качеством
сертификация продукции
 
Description The research reveals the theoretical essence of product quality and presents the economic mechanism of product quality management at an enterprise. It is established that under the conditions of voluntary certification, a share of domestic producers who submit product samples for the test on compliance with the established standards is insignificant. However, about 17.0% out of the total number of samples submitted for tests on product quality to the State Enterprise «Zhytomyrstandartmetrologiia» during 2014–2016 are condemned as defective. The largest share of samples condemned as defective was found in products, which constitute the main diet of the population, namely: dairy products, vegetables, meat, fish products. The methodological recommendations concerning the improvement of the quality of dairy products as a direct factor for increasing the efficiency of its production and profitability of the operation of an enterprise are substantiated. It was established that the level of product quality forms the requirements for the quality of raw materials and advanced production technologies, biological means of production, personnel work, and management methods.
У дослідженні розкрито теоретичну сутність якості продукції та представлений економічний механізм управління якістю продукції на підприємстві. Встановлено, що в умовах добровільної сертифікації частка вітчизняних виробників, які надають зразки продукції до випробування на відповідність встановленим стандартам є незначною. Проте, із всієї кількості поданих зразків продукції на випробування щодо якості продукції до ДП «Житомирстандартметрології», за 2014–2016 рр, близько 17,0 % є забракованими. Найбільша частка забракованих зразків виявлена по продукції, яка складає основний раціон харчування населення, а саме: молочній, овочевій, м’ясній, рибній продукції.
Обґрунтовано методичні рекомендації щодо підвищення якості молочної продукції як безпосереднього фактора зростання ефективності її виробництва та прибутковості функціонування підприємства. Встановлено, що рівень якості продукції формує вимоги до якості сировини і прогресивних технологій виготовлення, біологічних засобів виробництва, праці персоналу, методів менеджменту.
В исследовании раскрыта теоретическая сущность качества продукции и представлен экономический механизм управления качеством продукции на предприятии. Установлено, что в условиях добровольной сертификации доля отечественных производителей, которые предоставляют образцы продукции к испытанию на соответствие установленным стандартам незначительна. Однако, из всего количества поданных образцов продукции на испытания по качеству продукции в ГП «Житомирстандартметрология», за 2014–2016 гг, около 17,0% является забракованным. Наибольшая доля забракованных образцов обнаружена по продукции, которая составляет основной рацион питания населения, а именно: молочной, овощной, мясной, рыбной продукции.
Обоснованы методические рекомендации по повышению качества молочной продукции как непосредственного фактора роста эффективности ее производства и прибыльности функционирования предприятия. Установлено, что уровень качества продукции формирует требования к качеству сырья и прогрессивных технологий изготовления, биологических средств производства, труда персонала, методов менеджмента.
 
Date 2018-06-08T12:52:39Z
2018-06-08T12:52:39Z
2017
 
Type Book chapter
 
Identifier Grabchuk I. F. Product quality: methodology and praxis / I. F. Grabchuk, V. V. Bugaichuk, K. A. Razumna // The Visegrad four – Ukrainian dimension. Integration – step by step : collective monograph / ed. T. Derkach. – Riga : Baltija Publishing, 2017. – Р. 1–14.
978-9934-571-02-2
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8924
 
Language en
 
Publisher International Humanitarian University; Baltija Publishing