Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки харчових продуктів у Житомирському регіоні
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
View Archive InfoField | Value | |
Title |
Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки харчових продуктів у Житомирському регіоні
|
|
Creator |
Котелевич, В. А.
Kotelevich, V. |
|
Subject |
якість
безпека харчові продукти токсичні елементи пестициди мікотоксини антибіотики ентеробактерії вибраковка субпродуктів качество безопасность пищевые продукты токсичные элементы пестициды микотоксины антибиотики энтеробактерии выбраковка субпродуктов quality safety food products toxic elements pesticides mycotoxins antibiotics МАФАнМ Salmonella enterobacteria discarding of byproducts |
|
Description |
Наведено результати ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів за даними Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини (2014–2015 рр.) і державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи господарчих ринків м. Житомира та Житомирської області. Основною причиною вибраковки субпродуктів за 2014– 2015 рр. були інвазійні захворювання, в тому числі 658 (3,45%) випадків фасціольозу при дослідженні продуктів забою ВРХ, 5033 – ехінококозу (3,59%) і 413 (0,29%) – метастронгільозу у свиней. За показниками якості та безпеки (вміст токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків) напівкопчені та варені ковбаси вищого, 1 і 2 ґатунку відповідали нормативним вимогам. За санітарними показниками у 4,4% зразків цих м’ясопродуктів були виділені бактерії групи кишкової палички, у 11,1% – мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми. Вони за відповідних умов можуть викликати харчові токсикоінфекції, тому ковбасні вироби були направлені на знешкодження шляхом проварювання і переведені на нижчі сорти. Проведені бактеріологічні дослідження зразків м’яса щодо наявності ентеробактерій, МАФАнМ (мезофільні аеробні та факультативно анаеробні мікроорганізми) і бактерій роду Salmonella одразу після забою показали, що кількість мікроорганізмів на поверхні туш становила: роду Enterobacteriaceae 28,5 ± 1,1 КУО×105 /см2, мезофільних аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАнМ) – 38,8 ± 1,05 КУО×103 /см2. Сальмонел з продуктів забою не було виявлено. Гарантом безпеки молочної продукції в Україні залишається система моніторингу санітарно-небезпечних збудників та залишкових кількостей токсичних речовин. Для усунення ризику небезпек споживача молочної продукції необхідно удосконалювати систему контролю сировини, яку використовують для виготовлення продуктів, за показниками безпеки на всіх етапах виробництв. Вважаємо за доцільне звернути увагу фахівців ветеринарної медицини на ветеринарно-санітарний стан молока і молочних продуктів, посилення контролю в державних лабораторіях ветсанекспертизи господарчих ринків на виявлення антибіотиків та при подвірному забої тварин щодо недопущення в реалізацію недоброякісних продуктів, поліпшення санітарного стану умов зберігання та реалізації тваринницької продукції, профілактику інвазійних та незаразних хвороб у великої рогатої худоби і свиней.
Приведенные результаты ветеринарно-санитарной экспертизы пищевых продуктов за данными Житомирской областной государственной лаборатории ветеринарной медицины (2014–2015 г.) и государственных лабораторий ветеринарно-санитарной экспертизы хозяйственных рынков г. Житомира и Житомирской области. Основной причиной выбраковки субпродуктов по 2014–2015 гг. были инвазионные заболевания, в том числе 658 (3,45%) случаев фасциолеза при исследовании продуктов убоя КРС, 5033 – эхинококкоза (3,59%) и 413 (0,29%) – метастронгилеза у свиней. По показателям качества и безопасности (содержание токсичных элементов, пестицидов, микотоксинов, антибиотиков) полукопченые и вареные колбасы высшего, 1 и 2 сорта соответствовали нормативным требованиям. По санитарным показателям в 4,4% образцов этих мясопродуктов были выделены бактерии группы кишечной палочки, в 11,1% – мезофильные аэробные и факультативно-анаэробные микроорганизмы. Они при соответствующих условиях могут вызвать пищевые токсикоинфекции, поэтому колбасные изделия были направлены на обезвреживание путем проваривания и переведены на низшие сорта. Проведенные бактериологические исследования образцов мяса на наличие энтеробактерий, МАФАнМ (мезофильные аэробные и факуль- тативно анаэробные микроорганизмы) и бактерий рода Salmonella сразу после забоя показали, что количество микроорганизмов на поверхности туш составила: рода Enterobacteriaceae 28,5 ± 1,1 КОЕ × 105 см2, мезофильных аэробных и факультативно анаэробных микроорганизмов (МАФАнМ) – 38,8 ± 1,05 КОЕ × 103 см2 . Сальмонелл из продуктов забоя не было обнаружено. Гарантом безопасности молочной продукции в Украине остается система мониторинга санитарно опасных возбуди- телей и остаточных количеств токсичных веществ. Для устранения риска опасности для потребителя молочной продукции необходимо совершенствовать систему контроля сырья, используемого для изготовления продуктов по показателям безопасности на всех этапах производства. Считаем целесообразным обратить внимание специалистов ветеринарной медицины на ветеринарно-санитарное состояние молочных продуктов, усиление контроля в государственных лабораториях ветсанэкспертизы хозяйственных рынков на наличие антибиотиков и при подворном убое животных по недопущению в реализацию недоброкачественных продуктов, улучшение санитарного состояния условий хранения и реализации животноводческой продукции, профилактику инвазионных и незаразных болезней у крупного рогатого скота и свиней. The results of Veterinary Expertise of food according to Zhytomyr Regional State Veterinary Laboratory (2014–2015rr.) And state laboratories Veterinary Expertise of household markets. Zhytomyr and Zhytomyr region. The main reason for culling offal 2014–2015 gg. Were invasive disease, including 658 (3.45%) patients in the study Fasciolosis products of slaughter cattle, 5033 – echinococcosis (3.59%) and 413 (0.29%) – Metastrongillosis in pigs. In terms of safety and quality (content of toxic elements, pesticides, mycotoxins, antibiotics) sausage and cooked sausage highest, grade 1 and 2 met the regulatory requirements. For sanitary indicators in 4.4% of samples of meat products were isolated Escherichia coli in 11.1% – mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms. They can, under appropriate conditions, cause food poisoning, so sausage wares have been directed to disinfection by evaporation and translated into lower grades. We conducted bacteriological tests of meat samples availability of enterobacteria, MAFAnM (mesophilic aerobic and facultative anaerobic bacteria) and bacteria of the genus Salmonella immediately after slaughter showed that the number of microorganisms on the surface of the ink was: kind of Enterobacteriaceae 28,5 ± 1,1 × 105 CFU/cm2, mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms (MAPANM) – 38.8 ± 1.05 CFU × 103 /cm2 . Salmonella from carcass was not detected. The dairy product safety guarantor in Ukraine remains a system for monitoring sanitary hazards and residual amounts of toxic substances. In order to eliminate the risk of dangers to the consumer of dairy products, it is necessary to improve the control system of raw materials used for manufacturing products, according to safety indicators at all stages of production. Therefore, we consider it appropriate to draw the attention of specialists of veterinary medicine in the veterinary and sanitary conditions of milk and dairy products, gain control in government laboratories vetsanekspertizy household markets using antibiotics and in slaughtered animals to prevent a realization of substandard products, improve the sanitary condition of the storage and implementation of animal Products, prevention of invasive and non-contagious diseases in cattle and pigs. |
|
Date |
2018-02-12T11:43:45Z
2018-02-12T11:43:45Z 2017 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки харчових продуктів у Житомирському регіоні / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2017. – Т. 19, № 78. – С. 58–61.
2518–7554 http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8530 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
|
|