Record Details

Ветеринарно-санітарна експертиза і ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Ветеринарно-санітарна експертиза і ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області
 
Creator Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
 
Subject каліфорнійська скоростигла м’ясна порода
кролятина
ветеринарно-санітарна експертиза
ветеринарно-санітарна оцінка
питома активність
органолептично-дегустаційні показники
індекс збитості
забійний вихід
калифорнийская скороспелая мясная порода
крольчатина
ветеринарно-санитарная экспертиза
ветеринарно-санитарная оценка
удельная активность
органолептически-дегустационные показатели
индекс сбитости
убойный выход
California precocious breed meat
rabbit
veterinary-sanitary inspection
veterinary and sanitary evaluation
specific activity
organoleptic and tasting indicators
loss index
slaughter
 
Description Серед глобальних проблем сьогодення в потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС районах Житомирської області першочергове значення має безпека та якість тваринницької продукції у постчорнобильський період. Безпека та якість харчових продуктів і продовольчої сировини є одним з основних факторів, що забезпечують здоров’я населення і збереження його генофонду. На вимогу закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів та інших нормативно-правових актів, з урахуванням положень Міжнародного законодавства Codexalimentarius Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України прийняла до впровадження в практику ветеринарної медицини «Настанову з належної виробничої та гігієнічної практики (GMP/GHP)» виробництва м’яса», згідно якої, «умови вирощування тварин з метою виробництва м’яса повинні сприяти виробництву безпечного і якісного м’яса». Проведеними дослідженнями встановлено, що у вирішенні проблеми дієтичного, повноцінного харчування населення, особливо дітей та людей похилого віку, в екологічно небезпечних умовах навколишнього середовища кролятина повинна
займати провідне місце. Адже вміст радіонуклідів в кролятині дуже низький. Питома активність м'яса кролів 4–місячного віку була на рівні <1,9 ± 0,47 Бк/кг за вмістом 137Сs та 3,7 ± 0,88 Бк/кг за вмістом 90Sr. У м'ясі дорослих кролів ці показники відповідно становили 4,8 ± 0,46 Бк/кг та 6,2 ± 1,2 (при нормі 200 і 20 Бк/кг). У порівняльному аспекті м’ясо 4–місячних кролів каліфорнійської скоростиглої м’ясної породи має більш високі органолептично-дегустаційні показники, ніж у дорослих. За смаком, соковитістю, кольором та ароматом загальний середній бал складав: шийно-грудні м'язи – 4,3 балів, попереково-тазові – 4,7 балів, тоді як цей показник у дорослих тварин відповідно становив 3,6 та 3,8 балів. Індекс збитості у самців каліфорнійської скоростиглої породи в 4–місячному віці складав 74,9%, а у дворічних – 86,2%. Забійний вихід відповідно – 49,2% і 44,2%, вихід чистого м’яса – 82,0% та 81,8%. У тушках кролів, які вирощувалися у фермерському господарстві, благополучному по інфекційним та інвазійним захворюванням, патологоанатомічні зміни відсутні.
Среди глобальных проблем современности в пострадавших вследствие аварии на ЧАЭС районах Житомирской области первостепенное значение имеет безопасность и качество животноводческой продукции в постчернобыльский период. Безопасность и качество пищевых продуктов и продовольственного сырья является одним из основных факторов, обеспечивающих здоровье населения и сохранение его генофонда. По требованию закона Украины «О безопасности и качестве пищевых продуктов и других нормативно-правовых актов, с учетом положений Международного законодательства
Codexalimentarius Государственная ветеринарная и фитосанитарная служба Украины приняла к внедрению в практику ветеринарной медицины «Руководство по надлежащей производственной и гигиенической практики (GMP / GHP) «производства мяса», согласно которой, «условия выращивания животных с целью производства мяса должны способствовать производству безопасного и качественного мяса». Проведенными исследованиями установлено, что в решении проблемы диетического, полноценного питания населения,
особенно детей и пожилых людей, в экологически опасных условиях окружающей среды крольчатина должна занимать ведущее место. Ведь содержание радионуклидов в крольчатине очень низкий. Удельная активность мяса кроликов 4–месячного возраста была на уровне <1,9 ± 0,47 Бк/кг по содержанию 137 Сs и 3,7 ± 0,88 Бк/кг по содержанию 90 Sr. В мясе взрослых кроликов эти показатели соответственно составляли 4,8 ± 0,46 Б /кг и 6,2 ± 1,2 (при норме 200 и 20 Бк/кг). В сравнительном аспекте мясо 4–месячных кроликов калифорнийской скороспелой мясной породы имеет более высокие органолептическим–дегустационные показатели, чем у взрослых. По вкусу, сочностью, цветом и ароматом общий средний балл составлял: шейно-грудные мышцы – 4,3 баллов, пояснично-тазовые – 4,7 баллов, тогда как этот показатель у взрослых животных соответственно составил 3,6 и 3,8 баллов. Индекс сбитости у самцов калифорнийской скороспелой породы в 4–месячном возрасте составлял 74,9%, а у двухлетних – 86,2%. Убойный выход соответственно – 49,2% и 44,2%, выход чистого мяса – 82,0% и 81,8%. В тушках кроликов, которые выращивались в фермерском хозяйстве, благополучном по инфекционным и инвазивным заболеванием, патологоанатомические изменения отсутствуют.
Among the global problems of today to the victims of the Chernobyl accident areas Zhytomyr region priority is safety and quality of animal products in Postchernobyl period. Safety and quality of food and raw materials is one of the key factors that ensure public health and preserve its gene pool. At the request of the Law of Ukraine. On the safety and quality of food and other regulatory legal acts, subject to the provisions of international law Codexalimentarius State Veterinary and Phytosanitary Service of Ukraine took the
implementation in practice of veterinary medicine guidelines of good manufacturing and hygienic practices (GMP / GHP) «meat
production», according to which «the conditions of growing animals for meat production should contribute to the production of safe and quality meat». Conducted research found that addressing diet, nutrition of the population, especially children and the elderly, as environmentally hazardous environments rabbit should take the lead. For radionuclide content in rabbit meat is very low. The specific activity of meat rabbits 4–month old was at <1.9 ± 0.47 Bq/kg for the content of 137 Cs and 3.7 ± 0.88 Bq/kg for the content of 90 Sr. In adult rabbit meat, these figures were respectively 4.8 ± 0.46 Bq/kg and 6.2 ± 1.2 (at a rate of 200 and 20 Bq/kg). In comparative perspective Meat 4–monthly Californian rabbits precocious meat breed has a high performance organoleptically-tasting than in adults. The taste, juiciness, color and flavor overall GPA was, neck and chest muscles – 4.3 points, lumbar-pelvic – 4.7 points, while the rate in adult animals was respectively 3.6 and 3.8 points. Index zbytosti California precocious males breed in 4–months of age was 74.9%, and in two years – 86.2%. Slaughter output respectively – 49.2% and 44.2%, out of pure meat – 82.0% and 81.8%. In the carcass of rabbits that were grown in the farm, prosperous in infectious and parasitic diseases, pathological changes available.
 
Date 2017-11-06T11:45:48Z
2017-11-06T11:45:48Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна експертиза і ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2016. – Т. 18, № 3 (70). – С. 153−156.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8262
 
Language uk
 
Publisher Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького