Record Details

Технологічні параметри вим’я та молочна продуктивність корів молочних порід

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Технологічні параметри вим’я та молочна продуктивність корів молочних порід
 
Creator Кучер, Д. М.
Кочук-Ященко, О. А.
Слюсар, М. В.
Кучер, Д. Н.
Кочук-Ященко, А. А.
Слюсар, Н. В.
Kucher, D.
Kochuk-Yaschenko, O.
Slusar, M.
 
Subject порода
українська чорно-ряба молочна
українська червоно-ряба молочна
голштинська
властивості вим’я
молочна продуктивність
breed
Ukrainian Black-and-White dairy breed
Ukrainian Red-and-White dairy breed
Holstein
udder properties
dairy productivity
украинская черно-пестрая молочная
украинская красно-пестрая молочная
голштинская
свойства вымени
молочная продуктивность
 
Description Висвітлені результати оцінки технологічних параметрів вимені корів молочних порід приватної агрофірми «Єрчики» Житомирської області за придатністю до машинного доїння та рівень їх молочної продуктивності. Максимальними розмірами вим’я характеризуються корови-первістки голштинської породи, мінімальними – первістки української червоно-рябої молочної.
Тривале використання в якості поліпшувальної голштинської породи у поєднанні з творчим кваліфікованим підходом спеціалістів господарства призвело до суттєвого поліпшення морфологічних ознак вим’я корів українських чорно і червоно-рябих молочних порід.
Корови голштинської породи в умовах агрофірми значно переважають за молочною продуктивністю своїх ровесниць українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід, при достовірній різниці, особливо за кількісними ознаками. Надій за 305 днів лактації у корів голштинської породи склав 5617 кг молока, продукція молочного жиру 202,6 кг, білка – 173,9 кг.
В статье представлены результаты оценки технологических параметров вымени коров молочных пород частной агрофирмы «Ерчики» Житомирской области по пригодности к машинному доению и уровень их молочной продуктивности. Максимальным размером вымени характеризуются коровы-первотелки голштинской породы, минимальными – первотелки украинской красно-пестрой молочной.
Длительное использование классической по экстерьерному типу голштинской породы в сочетании с творческим квалифицированным подходом специалистов хозяйства привело к существенному улучшению морфологических признаков вымя коров украинских черно- и красно-пестрой молочных пород. Установлено, что коровы-первотелки голштинской породы достоверно преобладали сверстниц украинской красно-пестрой породы по глубине передней и задней чвертей вымени на 1,5 см, расстоянием между передними дойками на 1,3 см, условным объемом на 1,5 л (Р<0,05–0,001), тогда как разница между животными голштинской и черно-пестрой молочных пород во всех случаях оказалась недостоверной (Р>0,05). Расстояние между передними дойками вымя у коров всех пород в среднем у 1,9 раза больше, чем расстояние между задними сосками (P<0,001).
Коровы-первотелки обследованных пород характеризуются развитым выменем, хорошо приспособленным к машинному доению, обхват которого составлял в пределах пород 130,6–131,8 см, условный объем 16,8–18,3 л.
Также следует отметить, что коровы голштинской породы в условиях агрофирмы значительно превосходят по молочной продуктивности своих сверстниц украинских молочных пород при достоверной разнице, особенно по количественным признакам. Коровы голштинской породы в условиях агрофирмы значительно превосходят по молочной продуктивности своих сверстниц украинских черно-пестрой и красно-пестрой молочных пород, при достоверной разницы, особенно по количественным признакам. Так, удой за 305 дней лактации у коров голштинской породы составил 5617 кг молока, продукция молочного жира 202,6 кг, белка – 173,9 кг. Высокий коэффициент молочности у первотелок голштинской породы свидетельствует о ее большей конкурентоспособности по сравнению с голштинизированными украинскими породами.
The paper deals with the results of assessments of technological parameters of udder of cows dairy breeds of private farm «Erchyky» and their fitness to the technological milking and level of their dairy production. The first-calf Holstein cows characterized the biggest size of the udder, the smallest – the cows of Ukrainian Red-and-White dairy breed.
Prolonged use of the classic Holstein breed in combination with the creative skills h of the farm specialists led to a significant improvement in the morphological features of the udders of Ukrainian Black-and-White Red-and-White dairy breeds. It was established that the first-calf Holstein cows were authentically dominated the peers of the Ukrainian Red-and-White breed in the depth of the anterior and posterior udder of the udder by 1,5 sm, the distance between the front milking by 1,3 sm, the conditional volume by 1.5 l (P<0,05–0,001), whereas the difference between Holstein and Black-and-White dairy breeds was in all cases unreliable (P>0,05). The distance between the front milking udders in cows of all breeds is 1,9 times higher in average than the distance between the posterior nipples (P<0,001).
The first-calf cows of the examined breeds were characterize by a developed udder, well adapted to machine milking, the girth of which was 130,6–131,8 sm, the conditional volume of udder was – 16,8–18,3 liters.
It should also be noted that the cows of the Holstein breed in the conditions of the private farm are significantly superior in terms of dairy productivity of their peers of the Ukrainian dairy breeds with a reliable difference, especially in terms of quantitative characteristics. Holstein Cows in the conditions of the private farm significantly exceed by dairy productivity of their peers Ukrainian Black-and-White and Red-and-White dairy breeds, with a significant difference, especially in terms of quantitative characteristics. So, yield for 305 days of first lactation of Holstein cows was 5617 kg, milk fat production – 202,6 kg, milk protein production – 173,9 kg. The high coefficient of milkness of the first-calf Holstein cows indicated their greater competitiveness in comparison with Holsteinized Ukrainian breeds.
 
Date 2017-08-17T10:51:48Z
2017-08-17T10:51:48Z
2017
 
Type Article
 
Identifier Кучер Д. М. Технологічні параметри вим’я та молочна продуктивність корів молочних порід / Д. М. Кучер, О. А. Кочук-Ященко, М. В. Слюсар // Аграрна наука та харчові технології. – 2017. – Вип. 3 (97). – С. 159–165.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8164
 
Language uk
 
Publisher Вінницький національний аграрний університет