Record Details

Кролятина – важливий резерв органічної продукції

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Кролятина – важливий резерв органічної продукції
 
Creator Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
 
Subject кролятина
rabbit meat
organic production
ecologically pure and safe production
крольчатина
органическая продукция
экологически чистая и безопасная продукция
живой и убойный вес
органічна продукція
екологічно чиста і безпечна продукція
жива і забійна вага
live and slaughter weight
 
Description Забезпеченню населення екологічно чистими продуктами сприяє органічне виробництво, в т. ч. кролятини, яка є високопоживним, екологічно чистим дієтичним продуктом. Розвиток галузі спеціалізованого органічного м’ясного кролівництва для українського сьогодення має великі економічні переваги, порівнюючи з іншими напрямками м’ясного тваринництва. Порівняльним аналізом якості мяса кролів каліфорнійської скоростиглої та фландрів встановлено, що жива вага, забійний вихід м’язової тканини, обмускульність тушок залежать від породи та пори року. Продуктивність кролів у весняно-літній період вища, ніж у осінньо-зимовий. Найбільшої живої та забійної ваги досягли 4-ох місячні кролі, вирощені у весняно-літній період, відповідно: бельгійський велетень (фландр) 3375±27,0 г та каліфорнійці – 2956,5±6,74 г.
Обеспечению населения экологически чистыми продуктами способствует органическое производство, в т. ч. крольчатины, которая является высокопитательным, экологически чистым диетическим продуктом. Развитие отрасли специализированного органического мясного кролиководства для украинского настоящего имеет большие экономические преимущества, по сравнению с другими направлениями мясного животноводства. Сравнительным анализом качества мяса кроликов калифорнийской скороспелой и Фландро установлено, что живой вес, убойный выход мышечной ткани, обмускульность тушек зависят от породы и времени года. Производительность кроликов в весенне-летний период выше, чем в осенне-зимний. Наибольший живой и убойный вес достигли 4-х месячные кролики, выращенные в весенне-летний период, соответственно: бельгийский великан (фландр) 3375 ± 27,0 г и калифорнийцы – 2956,5 ± 6,74 г.
The organic production which includes the rabbit meat that is a highly nutritional ecologically pure diet product facilitates the supply of the population with the ecologically pure products. Nowadays the development of the specialized organic rabbit meat branch has particular economic advantages for the Ukrainian industry as compared to the other branches of animal breeding. The carcass of rabbits that were grown in the farm, prosperous in infectious and parasitic diseases, pathological changes are absent; Meat rabbits 4-month old specialized meat breeds is high, almost equal organoleptically-tasting performance. The taste, aroma, juiciness, color (on 5-point scale) overall GPA in the spring-summer and autumn-winter periods was respectively: California ripening – 4,7 – 4,8 and 4,6 – 4,7; Belgian giant (flāneur) – 4,8 – 5,0 and 4,7 – 4,8 points. The rabbit meat comparative analysis of Kalifornia and Flandria breeds shows that the live weight, output the slaughter of muscular tissues, carcasses muscularity depends on the breed and season. With the increase of muscle mass during intensive method of growing rabbits to 4 months of age increases bone mass and absolute. The productivity of rabbits in spring and summer period is higher comparing with the autumn and winter one. Indicators slaughter withdrawal of Belgian giant (spring – summer) is as close to the reference data precocious breeds of rabbits-nutritional category for which the slaughter withdrawal specialized meat breeds in 4-months of age can reach 50 to 56% The 4-month rabbits raised in spring and summer period gained the highest live and slaughter weight: Flander – 3375 ± 27,0 g and Kalifornia – 2956,5 ± 6,74 g breeds correspondingly.
 
Date 2017-07-20T08:08:23Z
2017-07-20T08:08:23Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Котелевич В. А. Кролятина – важливий резерв органічної продукції / В. А. Котелевич // Вісн. аграр. науки Причорномор’я. – 2016. – Вип. 2 (89), ч. 1. – С. 182–190.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8045
 
Language uk
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет