Record Details

Геоекологічний підхід до проблеми природокористування: теоретичні аспекти та методика

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Геоекологічний підхід до проблеми природокористування: теоретичні аспекти та методика
 
Creator Нестерчук, І. К.
Nesterchuk, I.
 
Subject геоекологічний аналіз
природокористування
ландшафтно-екологічний підхід
ландшафтна екологія
картографічне моделювання
регіон
 
Description У статті проаналізовано теоретико-методологічні та методичні прийоми геоекологічного аналізу природокористування регіону з метою його оптимізації. Розроблено концептуальну модель і методику геоекологічного аналізу ландшафтів регіону та особливостей природокористування на його території. Розглянуто особливості просторової ландшафтної диференціації території та здійснено картографічне моделювання актуальних геосистем у масштабі 1:200000 на основі характеристик, які визначають специфіку ландшафтно-господарських систем регіону. Здійснено ландшафтно-екологічну оцінку просторової природно-господарської організації та ступеня антропогенної перетвореності ландшафтів внаслідок аварії на ЧАЕС. Обґрунтовано шляхи раціонального природокористування і поліпшення геоекологічної ситуації в регіоні.
Екологічні проблеми сьогодення, що все частіше набувають характеру кризових ситуації, стимулювали інтенсивний розвиток досліджень в галузі взаємовідносин між суспільством та природою. Розумне ціленаправлення використання природних ресурсів можливе тільки за умови глибокого вивчення законів розвитку природи. Характер взаємодії суспільства і природи знаходиться в прямій залежності від способу виробництва і рівня розвитку продуктивних сил, від характеру суспільних взаємовідносин.
 
Date 2016-06-23T06:19:13Z
2016-06-23T06:19:13Z
2007
 
Type Article
 
Identifier Нестерчук І. К. Геоекологічний підхід до проблеми природокористування: теоретичні аспекти та методика / І. К Нестерчук // Фізична географія та геоморфологія. – 2007. – Вип. 52. – С. 51–66.
0868-6939
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4655
 
Language uk
 
Publisher Київський національний університет імені Тараса Шевченка