Record Details

Морфологічний і біохімічний склад аортальної та венозної крові корів перед отеленням і після нього

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Морфологічний і біохімічний склад аортальної та венозної крові корів перед отеленням і після нього
 
Creator Грищук, Г. П.
Grischuk, G.
 
Subject корови
сухостійний період
морфологічні і біохімічні показники крові
венозна і аортальна кров
остаточний діагноз
коровы
сухостойный период
морфологические и биохимические показатели крови
венозная и аортальная кровь
заключительный диагноз
cows
dry period
morphological and biochemical indices of blood
arterial and venous blood
final diagnosis
 
Description Встановлено, що у корів більшість досліджуваних показників в аортальній крові вищі, ніж у венозній, але не виходять за фізіологічні межі венозної кров. Виявлену різницю морфологічного й біохімічного складу аортальної і венозної крові можна пояснити особливостями їх функції і фізіології. При порівнянні морфологічного та біохімічного складу венозної та аорталь­ної крові корів за 5-7 діб перед отеленням та через 1-3 доби після нього нами було встановлено, що переважна більшість досліджуваних показників аортальної крові були вищими, ніж венозної, але у фізіологічних межах. Виявлені відмінності в складі венозно аортальної крові до та після отелення можна пояснити фізіологічними та функціональними особливостями, що їх виконує кров в організмі.
Установлено, что у коров большинство исследуемых показателей аортальной крови выше, чем в венозной, но они не выходят за физиологические границы венозной крови. Выявленную разницу морфологического, а также биохимического состава аортальной и венозной крови можно объяснить особенностями их функции и физиологии. При сравнении морфологического и биохимического состава венозной и аортальной крови коров за 5-7 суток перед отелом и через 1-3 суток после него нами было установлено, что подавляющее большинство исследуемых показателей аортальной крови были выше, чем венозной, но в физиологических пределах. Выявлены различия в составе венозно-аортальной крови до и после отела можно объяснить физиологическими и функциональными особенностями, которые выполняет кровь в организме.
Blood tests give grounds to explore the possible changes in the whole organism and in a certain way to confirm the final diagnosis, to prescribe effective treatment, to monitor the progress and to predict the end of the disease, and to objectively evaluate the pathogenesis of the disease causing infertility. In our study morphological and biochemical composition of venous and aortic blood of cows before and after calving are revealed. Morphological and biochemical composition of aortic blood of cows before calving differed from venous according to the following criteria: ortalli blood was greater than the number of red biood ceiis, inorganic phosphorus, toiai protein, giobuiin, toiai biiirubin, urea and was higher than the activity of enzymes: Ait, AST, LDH, alkaline phosphatase and less albumin ana cholesterol. After calving investigated morphological and biochemical composition of aortic blood on the majority of indicators was also higher than venous contents: total protein, albumin, total bilirubin, creatinine, urea; the activity of ALAT, ASAT, LDH, alkaline phosphatase. Less than in venous blood, ortalli contained leukocytes, glucose, globulin and cholesterol. Found no significant difference in content in ortalli blood before calving and after calcium, urea, cholesterol and triglycerides. Studies give reason to say that most of the studied parameters in ortalli blood is higher than in venous, but not beyond physiological limits. Identified differences in morphological and biochemical composition of the aortic and venous blood can be explained by the peculiarities of their function and physiology. The lowest level in ortalli blood before calving, number of erythrocytes, leukocytes and albumin due to their involvement in ensuring the viability of the fetus before birth, and the content of total bilirubin and informative activity of enzymes because they enter the blood products of metabolism in the process of calving. The decrease in ortalli blood after calving hemoglobin, glucose, inorganic phosphorus, total protein, globulin and creatinine justified their participation in biochemical processes, providing course calving.
 
Date 2016-05-30T12:39:28Z
2016-05-30T12:39:28Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Грищук Г. П. Морфологічний і біохімічний склад аортальної та венозної крові корів перед отеленням і після нього / Г. П. Грищук // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. Вет. медицина. – 2015. – Вип. 7 (37). – С. 17–20.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4360
 
Language uk
 
Publisher Сумський національний аграрний університет