Record Details

Оцінка результативності і ефективності виробництва органічної агропродовольчої продукції

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Оцінка результативності і ефективності виробництва органічної агропродовольчої продукції
 
Creator Масловська, Л. Ц.
Савчук, В. А.
Maslovska, L.
Savchuk, V.
Масловская, Л. Ц.
 
Subject органічна продукція
витрати виробництва
питомі витрати
результативність
ефективність
рентабельність виробництва
organic production
costs of production
unit costs
efficiency
efficiency
profitability
органическая продукция
издержки производства
удельные расходы
результативность
эффективность
рентабельность производства
 
Description Інтенсивне сільськогосподарське виробництво негативно впливає як на якісні показники продукції, так і на стан навколишнього природного середовища. Членство України в СОТ та її прагненні долучитися до зони вільної торгівлі з ЄС підвищують вимоги як до якості аграрної продукції, так і до ефективності її виробництва, оскільки ці параметри визначальною мірою обумовлюють її конкурентоспроможність. За цих умов існує необхідність у поглибленому аналізі
результативності і ефективності функціонування cуб'єктів органічного виробництва.
У численних дослідженнях питань розвитку органічного виробництва агропродовольчої продукції акцентується увага передусім на його перевагах та оцінці передумов розвитку в Україні, а також декларується вища ефективність у порівнянні з підприємствами, що виробляють продукцію за традиційними технологіями. Відсутність державної ста4
тистики щодо органічного виробництва і важливість галузі для аграрної економіки потребують формування аналітичної бази для оцінки результативності і ефективності виробництва. В результаті дослідження виявлено особливості формування витрат на виробництво органічної агропродовольчої продукції на підприємствах Житомирської області, проаналізовано структуру витрат, здійснено порівняльну оцінку величини і структури витрат виробництва за різними організаційними формами господарств та за різними технологіями виробництва. Оцінено показники результативності і ефективності виробництва органічної агропродовольчої продукції. Отримані результати можуть
бути використані при виробленні державної політики розвитку галузі органічного виробництва.
Intensive agricultural production has a negative impact on quality indicators of production, and the state of the environment. Ukraine's membership in the WTO and its desire to join the free trade zone with the EU requirements both to the quality of agricultural products and to the efficiency of its production, as these parameters to the definite extentdetermine its competitiveness. Under these conditions, there is a need in deep analysis concerning the effectiveness and efficiency of the organic production of subjects.
Numerous studies on the development of organic production of agricultural food products is focused, above all, on its benefits and evaluation of preconditions in Ukraine, as well as higher efficiency in comparison with companies that produced by traditional technologies is declared. The lack of government statistics on organic production and the importance of industry to the agrarian economy require forming analytical framework for assessing effectiveness and efficiency. The study revealed features regarding cost formation for production of organic agricultural food production enterprises in Zhytomyr Oblast, analyzes the cost structure, a comparative assessment concerning the costs of the production production size and structure for the different organizational forms of enterprises and different production technologies was carried4out. The performance indicators and efficiency of organic agricultural food products were reviewed. The results can be used in policy4development field of organic production.
Интенсивное сельскохозяйственное производство негативно влияет как на качественные показатели продукции, так и на состояние окружающей природной среды. Членство Украины в ВТО и ее стремлении присоединиться к зоне свободной торговли
с ЕС повышают требования как к качеству аграрной продукции, так и к эффективности ее производства, поскольку эти параметры
определяющей степени обусловливают ее конкурентоспособность. В этих условиях существует необходимость в углубленном анализе результативности и эффективности функционирования Субъектам органического производства.
В многочисленных исследованиях по развитию органического производства агропродовольственной продукции акцентируется
внимание прежде всего на его преимуществах и оценке предпосылок развития в Украине, а также декларируется высокая эффективность
по сравнению с предприятиями, производящими продукцию по традиционным технологиям. Отсутствие государственной статистики по органическому производству и важность отрасли для аграрной экономики требуют формирования аналической базы для оценки результативности и эффективности производства. В результате исследования выявлено особлиности формирования затрат на производство органической агропродовольственной продукции на предприятиях Житомирской
области, проанализирована структура расходов, осуществлена ​​сравнительная оценка величины и структуры издержек производства
по разным организационным формам хозяйств и по разным технологиям производства. Оценены показатели ререзультативности и эффективности производства органической агропродовольственной продукции. Полученные результаты могут быть использованы при выработке государственной политики развития отрасли органического производства.
 
Date 2016-06-08T07:45:51Z
2016-06-08T07:45:51Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Масловська Л. Ц. Оцінка результативності і ефективності виробництва органічної агропродовольчої продукції / Л. Ц. Масловська, В. А. Савчук // Агросвіт. – 2016. – № 6. – С. 23–28.
2306-6792
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4486
 
Language uk
 
Publisher Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет; ДКС Центр