Record Details

Вплив олії лимонника на біохімічний склад крові, перебіг отелення та після отельного періоду у нетелей молочної червоно-рябої породи

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Вплив олії лимонника на біохімічний склад крові, перебіг отелення та після отельного періоду у нетелей молочної червоно-рябої породи
 
Creator Гончаренко, В. В.
Калиновський, Г. М.
Журавльов, В. Д.
Омеляненко, М. М.
Goncharenko, V.
Kalynovsky, G.
Omelyanenko, M.
 
Subject лимонник китайський
біохімічний склад крові
перебіг отелення
післяотельний період
нетелі
корова-первістка
 
Description У роботі викладені результати ефективності використання олії лимонника для нетелів молочної червоно-рябої породи. З’ясовано, що введена підшкірно в дозі 10 мл олія лимонника за 3-5 годин до отелення мала виражену корегувальну дію на обмінні процеси. При цьому олія лимонника має виражену стимулювальну дію на перебіг біохімічних процесів креатинкіназного механізму, гліколізу (глікогенолізу) і окиснювального фосфорилування, що впливає на інтенсивність перейм та потуг і перебіг інволюційних процесів після отелення, оскільки в корів-первісток дослідної групи стадія виведення плода скоротилася на 37,1 хв, вигнання посліду на 179,9 хв, період від отелення до осіменіння на 30,9 днів.
У ветеринарній практиці використовують великий арсенал лікарських рослин, що обумовлено вмістом у їх складі біологічно активних речовин у вигляді комплексів. При надходженні в організм навіть у малих дозах вони викликають певний фізіологічний ефект покращують умовно-рефлекторну діяльність та посилюють збудливі процеси в корі головного мозку, стимулюють серцево-судинну систему та дихання, функцію шлунково-кишкового тракту, вирівнюють кров’яний тиск, знижують рівень цукру в крові, розширюють периферичні кровоносні судини, посилюють скоротливість матки. Вони набагато дешевші від їх синтетичних аналогів [1-3].
 
Date 2016-05-05T10:31:12Z
2016-05-05T10:31:12Z
2010
 
Type Article
 
Identifier Вплив олії лимонника на біохімічний склад крові, перебіг отелення та після отельного періоду у нетелей молочної червоно-рябої породи / В. В. Гончаренко, Г. М. Калиновський, В. Д. Журавльов, М. М. Омеляненко // Наук. вісн. Львівського нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2010. – Т. 12, № 2 (44), ч. 2. – С. 48–53.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4063
 
Language uk
 
Publisher Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького