Record Details

Баланс вологи у сівозмінах з кукурудзою

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Баланс вологи у сівозмінах з кукурудзою
 
Creator Квасніцька, Л. С.
Kvasnitska, L.
 
Subject кукурудза на зерно
коефіцієнт водоспоживання
баланс вологи
п’ятипільна сівозміна
corn for grain
water consumption coefficient
nutritive balance
fivecourse rotation
 
Description The paper presents the results of the investigations conducted in the long-term experiment aimed determining the effects of the crop rotation factor and fertilizer systems on the overall water consumption and coefficient of water consumption in crop five-course rotations of the sufficient moistening of Right-bank Forest-steppe zone. It has been determined that under the increase in the crop rotation saturation with grain crop up to 100 % (including 40 % of corn for grain) the overall consumption of moisture for obtaining 1 tone of dry substances crop decrease by 31 %. The saturation of nutritive crop rotations with high yield crops results in the increase in not only the overall yielding capacity but in the efficient moisture consumption as well.
Викладено результати досліджень, проведених в довготривалому стаціонарному досліді, спрямованих на визначення впливу сівозмінного чинника та систем удобрення на сумарне водоспоживання та коефіцієнт водоспоживання культур у п'ятипільних сівозмінах з кукурудзою в умовах достатнього зволоження Правобережного Лісостепу. Встановлено, що із збільшенням насичення сівозміни зерновими культурами до 100 %, у т.ч. 40 % кукурудзою на зерно, сумарні витрати вологи на формування 1 т урожаю сухої речовини знижуються на 31 %. За насичення сівозмін високоврожайними культурами підвищується не тільки їх загальна продуктивність, а й ефективніше використовується волога.
 
Date 2015-08-31T12:35:09Z
2015-08-31T12:35:09Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Квасніцька Л. С. Баланс вологи у сівозмінах з кукурудзою / Л. С. Квасніцька // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 130–135.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2712
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет