Record Details

Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region
 
Creator Bilyavskyj, Yu.
Myslyva, T.
Білявський, Ю. А.
Мислива, Т. М.
 
Subject heavy metals
forest floor
soil
macromycetes
environmental safety
carcinogenic risk і non-carcinogenic risk
важкі метали
лісова підстилка
ґрунт
макроміцети
екологічна безпечність
канцерогенний і неканцерогенний ризик 
 
Description Досліджені особливості накопичення важких металів різними видами дикорослих їстівних макроміцетів з трубчастим і пластинчастим гіменофором, що зростають на території природних екосистем поліської частини Житомирської області. Встановлено, що на кількісний і якісний склад полютантів, накопичуваних макроміцетами значною мірою впливають екологічний стан їх місця зростання та наявність забруднювачів у ґрунтовому субстраті, на якому зростають гриби, а також вид самого макроміцета. Пріоритетними забруднювачами мікологічної продукції, що зростає в межах природних лісових екосистем, виступають свинець, цинк та кадмій, а в окремих випадках – мідь. Мікологічна продукція, що зростає в умовах досліджуваного регіону, є екологічно небезпечною, а її споживання населенням призводить до збільшення неканцерогенного і канцерогенного ризику для здоров’я.
The specific accumulation of heavy metals by various species of the wild edible macromycetes with either tubular or lamellar hymenophore growing within the natural ecosystem zones in Zhytomyr Region, in particular the Polissian part thereof, has been researched hereby. It was ascertained that the qualitative and quantitative composition of pollutants accumulated by macromycetes mainly depends upon ecological condition of its growing environment, existence of contaminants in the soil substrate, wherein the fungi grow, and as well a macromycete itself. The principal contaminants of the mycological products growing within natural woodland ecosystems include lead (Pb), zinc (Zn) and cadmium (Cd), while in some cases – copper (Cu). The mycological products growing in a climate of the region under research are considered to be ecologically hazardous, and its consumption by people might result in escalation of both carcinogenic and not carcinogenic health hazards.
 
Date 2015-08-31T12:22:36Z
2015-08-31T12:22:36Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Bilyavskyj Yu. Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region / Yu. Bilyavskyj, T. Myslyva // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 3–12.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2695
 
Language en
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет