Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
View Archive InfoField | Value | |
Title |
Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region
|
|
Creator |
Bilyavskyj, Yu.
Myslyva, T. Білявський, Ю. А. Мислива, Т. М. |
|
Subject |
heavy metals
forest floor soil macromycetes environmental safety carcinogenic risk і non-carcinogenic risk важкі метали лісова підстилка ґрунт макроміцети екологічна безпечність канцерогенний і неканцерогенний ризик |
|
Description |
Досліджені особливості накопичення важких металів різними видами дикорослих їстівних макроміцетів з трубчастим і пластинчастим гіменофором, що зростають на території природних екосистем поліської частини Житомирської області. Встановлено, що на кількісний і якісний склад полютантів, накопичуваних макроміцетами значною мірою впливають екологічний стан їх місця зростання та наявність забруднювачів у ґрунтовому субстраті, на якому зростають гриби, а також вид самого макроміцета. Пріоритетними забруднювачами мікологічної продукції, що зростає в межах природних лісових екосистем, виступають свинець, цинк та кадмій, а в окремих випадках – мідь. Мікологічна продукція, що зростає в умовах досліджуваного регіону, є екологічно небезпечною, а її споживання населенням призводить до збільшення неканцерогенного і канцерогенного ризику для здоров’я.
The specific accumulation of heavy metals by various species of the wild edible macromycetes with either tubular or lamellar hymenophore growing within the natural ecosystem zones in Zhytomyr Region, in particular the Polissian part thereof, has been researched hereby. It was ascertained that the qualitative and quantitative composition of pollutants accumulated by macromycetes mainly depends upon ecological condition of its growing environment, existence of contaminants in the soil substrate, wherein the fungi grow, and as well a macromycete itself. The principal contaminants of the mycological products growing within natural woodland ecosystems include lead (Pb), zinc (Zn) and cadmium (Cd), while in some cases – copper (Cu). The mycological products growing in a climate of the region under research are considered to be ecologically hazardous, and its consumption by people might result in escalation of both carcinogenic and not carcinogenic health hazards. |
|
Date |
2015-08-31T12:22:36Z
2015-08-31T12:22:36Z 2014 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Bilyavskyj Yu. Quality monitoring of edible macromycetes growing in an ecological conditions of Zhytomyr Polissia region / Yu. Bilyavskyj, T. Myslyva // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 3–12.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2695 |
|
Language |
en
|
|
Publisher |
Житомирський національний агроекологічний університет
|
|