Record Details

Радіоактивне забруднення продукції побічного користування лісом у Житомирській області за даними радіологічного контролю 2011–2012 рр.

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Радіоактивне забруднення продукції побічного користування лісом у Житомирській області за даними радіологічного контролю 2011–2012 рр.
 
Creator Орлов, О. О.
Тарасевич, О. В.
Косинський, В. П.
Оrlov, O.
Тarasevich, O.
Кosynskiy, V.
 
Description Radioactive contamination of forest food products (wild berries, mushrooms and medicinal plants) was analyzed according to the data of radiological control of forestry production of Zhytomyr region obtained during 2011–2012. For each kind of production congruence of samples to permissible levels of 137Cs and 90Sr content was studied, and also histograms of samples distribution upon diapasons of 137Cs specific activity were build up. It was detected that radionuclides content in some part of samples exceeded permissible levels: in fresh bilberry berries – 27,61% from the total samples number; in dry bilberry berries – 45,93 %; wild medicinal plants 77,12– 86,85 %; fresh mushrooms – 35,96 %; dry mushrooms – 55,81 %. It was made a conclusion that 137Cs caused the main contribution into radioactive contamination of forest food production in the region. It was shown that frequency distribution of samples in certain diapasons of 137Cs specific activity for all kinds of studied forestry production was lognormal, with excess to the area of the lower values.
Проаналізовано радіоактивне забруднення харчових продуктів лісу (дикорослих ягід, грибів та лікарських рослин) за даними радіологічного контролю продукції лісового господарства Житомирської області, отриманої у 2011–2012 рр. Для кожного виду продукції досліджено відповідність радіоактивного забруднення допустимим рівням вмісту 137Cs та 90Sr, а також побудовані гістограми розподілу зразків за діапазонами питомої активності 137Cs. Виявлено, що вміст радіонуклідів у частині зразків перевищував допустимі рівні: у свіжих ягодах чорниць – 27,61 % від загальної кількості зразків; сухих ягодах чорниць – 45,93 %; дикорослих лікарських рослинах – 77,12–86,85 %; свіжих грибах – 35,96 %; сухих грибах – 55,81 %. Зроблено висновок про те, що у радіоактивне забруднення проаналізованої харчової продукції лісу головний внесок зумовлював 137Cs. Для всіх видів дослідженої продукції показано, що частотний розподіл зразків у певних діапазонах питомої активності 137Cs був логнормальним, з ексцесом у бік менших значень.
 
Date 2014-08-14T12:00:04Z
2014-08-14T12:00:04Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Орлов О. О. Радіоактивне забруднення продукції побічного користування лісом у Житомирській області за даними радіологічного контролю 2011–2012 рр. / О. О. Орлов, О. В. Тарасевич, В. П. Косинський // Вісник ЖНАЕУ. – 2013. – № 1, т. 1. – С. 228–243.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/460
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет