Еco-oriented educational practices in the professional training of hospitality specialists in leading european countries
Електронна бібліотека НАПН України
View Archive InfoField | Value | |
Relation |
https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/742123/
https://jrnls.ivet.edu.ua/index.php/1/article/view/927 10.32835/2707-3092.2024.28.197-204 |
|
Title |
Еco-oriented educational practices in the professional training of hospitality specialists in leading european countries
Екоорієнтовані освітні практики у професійній підготовці фахівців галузі гостинності у провідних європейських країнах |
|
Creator |
Drozich, Iryna
|
|
Subject |
377 Specialized instruction. Vocational, technical, professional training. Vocational colleges, institutes. Polytechnics
502/504 Environmental science. Conservation of natural resources. Threats to the environment and protection against them |
|
Description |
Relevance. The relevance of the research is determined by the orientation of the modern hospitality industry towards sustainable development and its significant impact on the environment due to excessive consumption of resources, waste production, and CO2 emissions. This determines several important trends: in EU countries, consumers increasingly choose environmentally friendly products and services; in leading European countries, the training of hospitality industry specialists includes eco-oriented educational practices on energy conservation, waste management, and resource provision; environmental education enables future specialists to understand this impact and master methods of environmentalization; the environmental competence and culture of hospitality industry specialists determine the competitiveness of their enterprises; the introduction of eco-oriented practices promotes innovations in the hospitality industry, improves the quality of services, and reduces energy and material costs; the European experience of training hospitality industry specialists is open to the Ukrainian system of vocational (vocational-technical) education and requires thorough study. The aim is to analyze the experience of leading European countries regarding the use of eco-oriented educational practices in the professional training of hospitality industry specialists and to develop relevant recommendations for vocational (vocational-technical) education institutions in Ukraine that train specialists for this industry. The methods include analysis and synthesis methods for outlining the conceptual basis of the research, a search method for formulating general conclusions, and a prognostic method for substantiating ways to use innovative ideas from the experience of leading European countries in the professional training of hospitality industry specialists in Ukraine. The results show that eco-oriented professional training in leading European countries aims at achieving sustainable development goals and enhancing the competitiveness of hospitality industry specialists in the international labor market; the use of eco-oriented practices, exemplified by leading European countries (Denmark, Norway, the United Kingdom, Spain), demonstrates the advantages of integrating eco-oriented skills into educational programs for training hospitality industry specialists, indicating their compliance with global environmental standards and leadership in sustainable development. The conclusions, based on the analysis of the experience of training hospitality industry specialists in leading European countries (Denmark, Norway, Spain, the United Kingdom), provide recommendations for improving the professional training of these specialists in Ukraine by introducing European eco-oriented educational practices (integration of environmental management principles such as "Green Key", "Eco-Lighthouse"; inclusion of practice-oriented modules on energy conservation, waste management, and resource provision into educational programs; establishment of unified standards for eco-oriented practices; support for innovation; response to consumer demand for sustainable development strategies; monitoring and evaluation of eco-oriented professional programs). Актуальність дослідження визначається орієнтацією сучасної галузі гостинності (hospitality industry) на сталий розвиток та її значним упливом на навколишнє середовище через надмірне споживання ресурсів, виробництво відходів і викиди CO2, що визначає низку важливих тенденцій: у країнах ЄС споживачі все більше обирають екологічно чисті продукти і послуги; у провідних європейських країнах підготовка фахівців галузі гостинності охоплює екоорієнтовані освітні практики з енергозбереження, управління відходами та ресурсозабезпечення; екологічна освіта дає змогу майбутнім фахівцям усвідомити цей уплив і опанувати методи екологізації; екологічна компетентність і культура фахівців галузі гостинності визначає конкурентоспроможність їхніх підприємств; упровадження екоорієнтованих практик сприяє інноваціям у галузі гостинності, покращує якість послуг, зменшує витрати на енергію та матеріали; європейський досвід підготовки фахівців галузі гостинності є відкритим для української системи професійної (професійно-технічної)освіти і потребує ґрунтовного вивчення. Мета: проаналізувати досвід провідних європейських країн щодо використання екоорієнтованих освітніх практик у професійній підготовці фахівців галузі гостинності та сформувати відповідні рекомендації для закладів професійної (професійно-технічної) освіти України, які здійснюють підготовку фахівців для цієї галузі. Методи: методи аналізу та синтезу – для окреслення концептуальної основи дослідження, пошуковий метод – для формулювання загальних висновків та прогностичний метод – для обґрунтування шляхів використання інноваційних ідей досвіду провідних європейських країн в професійній підготовці фахівців галузі гостинності в Україні. Результати: екоорієнтована професійна підготовка у провідних європейських країнах спрямована на досягнення цілей сталого розвитку і підвищення конкурентоспроможності фахівців галузі гостинності на міжнародному ринку праці; використання екоорієнтованих практик на прикладі провідних європейських країн (Данія, Норвегія, Велика Британія, Іспанія) демонструє переваги інтеграції екоорієнтованих умінь і навичок в освітні програми підготовки фахівців галузі гостинності, свідчить про їхню відповідність світовим екологічним стандартам та лідерство в галузі сталого розвитку. Висновки: на основі аналізу досвіду підготовки фахівців галузі гостинності у провідних європейських країнах (Данія, Норвегія, Іспанія, Велика Британія) розроблено рекомендації для покращення професійної підготовки цих фахівців в Україні через упровадження європейських екоорієнтованих освітніх практик (інтеграція принципів екологічного менеджменту «Green Key», «Eco-Lighthouse»; включення до освітніх програм практико-орієнтованих модулів із енергозбереження, управління відходами та ресурсозабезпечення; встановлення єдиних стандартів екоорієнтованих практик; підтримка інновацій; реагування на попит споживачів щодо стратегій сталого розвитку; моніторинг і оцінювання екоорієнтованих професійних програм). |
|
Publisher |
Інститут професійної освіти НАПН України
|
|
Date |
2024
|
|
Type |
Article
PeerReviewed |
|
Format |
text
|
|
Language |
en
|
|
Identifier |
https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/742123/1/Iryna%2BDrozich%2B%2B--ENG%E2%80%93.pdf
- Drozich, Iryna (orcid.org/0000-0002-8881-9314 <http://orcid.org/0000-0002-8881-9314>) (2024) Еco-oriented educational practices in the professional training of hospitality specialists in leading european countries Professional Pedagogics, 1 (28). pp. 197-204. ISSN 2707-3092 10.32835/2707-3092.2024.28.197-204 |
|