Record Details

Особливості навчання іноземних мов у великому класі: співвідношення труднощів і стратегій

Zhytomyr State University Library

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://eprints.zu.edu.ua/36438/
https://doi.org/10.32782/2663- 6085/2023/56.2.8
 
Title Особливості навчання іноземних мов у великому класі: співвідношення труднощів і стратегій
 
Creator Щерба, Н. С.
 
Subject LB1603 Середня освіта. Вищі школи
PD Німецькі мови
 
Description Стаття присвячена проблемі підготовки вчителів іноземної мови закладів загальної середньої освіти до подолання типових труднощів, що виникають у роботі з великими класами. У статті наведено нормативні вимоги щодо поділу учнів на групи відповідно до типу навчального закладу; розкрито сутність таких понять як: "великий клас" у контексті середньої та вищої освіти, "стратегія" та "стратегія вчителя". У статті також запропоновано перелік переваг роботи у великому класі та класифікації відповідних труднощів учителя (фізичні, психологічні та технічні; специфічні та неспецифічні для навчання іноземної мови). Зважаючи на те, що метою статті є аналіз труднощів і відповідних до них стратегій учителя в контексті навчання іноземної мови у великому класі, основна увага зосереджується на вивченні їх співвідношення.
Запропонований перелік складається з таких блоків, як: стратегії управління класом (дотримання дисципліни у класі та забезпечення відвідування занять), стратегії залучення всіх учнів до роботи, стратегії забезпечення зворотного зв'язку, врахування навчальних можливостей та індивідуальних відмінностей учнів; стратегії створення комфортного психологічного мікроклімату, стратегії підготовки роздаткових матеріалів (і, зокрема, додаткових засобів навчання).
Серед стратегій, що найчастіше пропонуються дослідниками для оптимізації роботи в великому класі, вирізняються: запровадження філософії автономії навчання (заохочення взаємонавчання, взаємоперевірки та взаємоконтролю; зосередження на парній і груповій формах роботи); вироблення класних правил поведінки, вивчення та врахування інтересів учнів у змісті занять, урізноманітнення завдань, використання прикладів з життя; використання різноманітних ігор і проектних завдань; надання учням можливості самим обирати, хто відповідатиме (наприклад, за допомогою капелюха чи коробки, з яких учні діставатимуть картки з іменами); зацікавленість учителя в доповненнях та прикладах з боку учнів, заохочення запитань і побажань до вчителя; врахування вікових особливостей учнів у плануванні складності та тривалості завдань.
 
Publisher ПУ «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій»
 
Date 2023-03
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
ukraine
 
Identifier http://eprints.zu.edu.ua/36438/1/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F.pdf
Щерба, Н. С. (2023) Особливості навчання іноземних мов у великому класі: співвідношення труднощів і стратегій. Інноваційна педагогіка, 2 (56). с. 40-43. ISSN 2663-6085