Record Details

Парадигма фізичної культури

Zhytomyr State University Library

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://eprints.zu.edu.ua/30692/
 
Title Парадигма фізичної культури
 
Creator Сутула, Василь
 
Subject AZ History of Scholarship The Humanities
 
Description Актуальність теми дослідження обумовлена необхідністю формулювання нової парадигми фізичної культури адже стара парадигма вже не працює. Метою дослідження є формулювання парадигми, що лежить в основі оновленої теорії фізичної культури. Методи дослідження полягають в аналізі спеціальної літератури, в якій висвітлюється різні аспекти розвитку основних форм соціального прояву фізичної культури, а також у використані системного та історіографічного підходу до аналізу даної проблеми.
Результати дослідження та ключові висновки. Парадигма фізичної культури включає наступні базові положення. По-перше, в суспільстві існує особлива сфера діяльності людей пов’язана з використанням (прямо або опосередковано) фізичних вправ. По-друге, в основі соціального механізму саморозвитку цієї сфери життєдіяльності людей лежать соціальні закони «взаємозв’язку потреб і діяльності» та «зростання потреб». По-третє, наприкінці епохи Відродження у сфері діяльності людей пов’язаній з використанням фізичних вправ почали формуватись три базові тенденції розвитку оздоровчо-виховна, оздоровчо-розважальна та змагально-розважальна, історична еволюція яких привела до появи у другий період Нового часу соціальних інститутів, відповідно, фізичного виховання, фізичного фітнесу та спорту. Для назви сфери діяльності людей пов’язаної з використанням фізичних вправ в сучасній науковій та соціальній практиках найбільш часто використовується термін «фізична культура». В подальших дослідженнях будуть проаналізовані особливості трансформації поняття «фізична культура» в процесі культурно-історичної еволюції сфери діяльності людей пов’язаної з використанням фізичних вправ.
 
Publisher Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка
 
Date 2019-12
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
ukraine
 
Identifier http://eprints.zu.edu.ua/30692/1/356-361.pdf
Сутула, Василь (2019) Парадигма фізичної культури. Фізична культура, спорт та здоров'я нації (8). pp. 356-361. ISSN 2071-5285