Record Details

Особливості методики фізичної терапії у дітей зі свіжими та задавненими пошкодженнями кисті

Zhytomyr State University Library

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://eprints.zu.edu.ua/30679/
 
Title Особливості методики фізичної терапії у дітей зі свіжими та задавненими пошкодженнями кисті
 
Creator Корольчук, Анатолій
Сулима, Алла
Рушківський, Роман
Шевченко, Олег
 
Subject AZ History of Scholarship The Humanities
 
Description Актуальність теми. На сьогоднішній день близько третини усіх травмованих складають саме діти. Недоліки у лікуванні та проведенні реабілітаційних заходів призводять до того, що значний відсоток дітей після перенесення травми отримують інвалідність, причому травми опорно-рухового апарату займають третє місце серед причин дитячої інвалідності. Метою дослідження було розробити і обґрунтувати методику фізичної терапії для дітей зі свіжими та задавненими травмами кисті. Методологія дослідження. У дослідженні взяли участь 20 дітей віком 10-15 років з травмами кисті. Обстеження проводились на клінічному та поліклінічному етапах реабілітації. У ході розробки та провадження методики фізичної терапії було використано засоби лікувальної фізичної культури, вправи дихальної гімнастики, класичний масаж, лімфо-дренажний масаж, елементи гідрокінезо- і механотерапії. Результати. Встановлено, що використання розробленої методики фізичної терапії у постіммобілізаційний період поліклінічного етапу реабілітації дітей основної групи з травмами кисті сприяли суттєво вищому покращенню показників амплітуди рухів у променево-зап’ястковому суглобі, ніж у дітей контрольної групи.
Висновки. Розроблена методика фізичної терапії на поліклінічному етапі реабілітації у дітей з травмами кисті, дозволяє практично ліквідувати біль та суттєво відновити амплітуду рухів променево-зап’ясткового суглобу. Прояв болю на 28-30 день постіммобілізаційного періоду реабілітації у дітей основної групи зменшується до 0,8±0,2 бала, тоді як у дітей контрольної групи він становив 1,2±0,2 бала. Порівняно з дітьми контрольної групи у осіб основної групи середні величини показників згинання і розгинання, приведення і відведення, пронація і супінація у променево-зап’ястковому суглобі на кінцевому етапі обстеження виявились суттєво вищими.
 
Publisher Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка
 
Date 2019-12
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
ukraine
 
Identifier http://eprints.zu.edu.ua/30679/1/272-277.pdf
Корольчук, Анатолій and Сулима, Алла and Рушківський, Роман and Шевченко, Олег (2019) Особливості методики фізичної терапії у дітей зі свіжими та задавненими пошкодженнями кисті. Фізична культура, спорт та здоров'я нації (8). pp. 272-277. ISSN 2071-5285