Record Details

Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі

Zhytomyr State University Library

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://eprints.zu.edu.ua/30659/
 
Title Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі
 
Creator Костюкевич, Віктор
Щепотіна, Наталя
Стасюк, Вадим
 
Subject AZ History of Scholarship The Humanities
 
Description Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі розвитку спорту необхідний науково обґрунтований підхід переорієнтування тренувального процесу від переважно емпірично-інтуїтивного до керованого процесу з прогнозованими результатами. Мета дослідження – розробити теоретико-методичні підходи програмування тренувального процесу спортсменів командних ігрових видів спорту. Матеріал і методи. Дослідження було проведено з використанням таких методів: аналіз літературних джерел та даних Internet, хронометрування, педагогічне спостереження, відеозйомка, педагогічне тестування, пульсометрія, методи математичної статистики. Результати дослідження. На основі програмування тренувальний процес будується більш раціонально з урахуванням закономірностей формування термінових, відставлених і кумулятивних тренувальних ефектів. Розроблено теоретико-методичний підхід до програмування тренувального процесу спортсменів командних ігрових видів спорту в макроциклі. Цей підхід обумовлений: ієрархічною структурою, в якій менші структурні утворення тренувального процесу мають бути підпорядковані більшим; цільовими установками на кожному з етапів підготовки в макроциклі; загальними та спеціальними принципами підготовки спортсменів; алгоритмічно-покроковим плануванням і корекцією управлінських впливів; плануванням співвідношення тренувальних навантажень різної спрямованості, а також засобів і методів тренувальної роботи; використанням адекватних критеріїв контролю.
Висновки. Розроблені програми тренувальних завдань, занять, мікроциклів, етапів, періодів і макроциклу дозволяють підвищити ефективність тренувального процесу спортсменів у командних ігрових видах спорту.
 
Publisher Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка
 
Date 2019-12
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
ukraine
 
Identifier http://eprints.zu.edu.ua/30659/1/145-156.pdf
Костюкевич, Віктор and Щепотіна, Наталя and Стасюк, Вадим (2019) Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі. Фізична культура, спорт та здоров'я нації (8). pp. 145-156. ISSN 2071-5285