Record Details

Стратегії творчої діяльності: школа В.О. Моляко

Електронна бібліотека НАПН України

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/1340/
 
Title Стратегії творчої діяльності: школа В.О. Моляко
 
Creator Моляко, В.О.
Мойсеєнко, Л. А.
Симоненко, С.М.
Чернобровкін, В.М.
Коваленко, А.Б.
Біла, І.М.
Ваганова, Н.А.
Гулько, Ю.А.
Третяк, Т.М.
Медведева, Н.В.
Латиш, Н.М.
Музика, О. Л.
Чорна, Л.Г.
Полякова, Г.С.
Траверсе, Т.М.
Кіричевська, Е.В.
Череповська, Наталія Іванівна
Рибалка, В.В.
 
Subject 1 Philosophy. Psychology
 
Description Монографія, що ми її пропонуємо - результат колективних дослідницьких пошуків, здійснюваних протягом тривалого часу. Немає потреби говорити у вступі про актуальність проблеми дослідження стратегій творчої діяльності, про, зокрема, суттєве практичне значення одержаних вже на цьому етапі результатів, тим більше що представлене колективне дослідження не є початком, а продовженням вже здійснених розробок (посилання на них подано в окремих розділах та в бібліографії). Подальший розвиток психологічної теорії творчості, підготовка фахівців до діяльності, так само як і підготовка молоді до життя взагалі - усе це переконливо свідчить про загальну потребу проведення подібних наукових розробок. Адже нинішні ані державні, ані повсякденні проблеми без адекватного стратегічного мислення успішно здійснюватись не можуть. І це не просто думка "зацікавлених" фахівців, це реалії сьогодення й тим більш - завтрашніх днів.

Конкретний аналіз сутності стратегій, їх проявів та формування подається, зрозуміло, в подальших текстах. А в загальному плані тут дуже коротко можна відзначити такі моменти.

По-перше, слід підкреслити, що дослідження стратегій пов'язане з конкретними закономірностями розвитку психологічної науки про творче мислення, творчу діяльність, формування творчої особистості. Тому будь-які продуктивні результати нових досліджень у цьому напрямку мають значення не лише для психологічної теорії, але й для багатьох інших наук, - зокрема філософії, педагогіки, - врешті решт для розв'язання такої синтетичної проблеми як проблеми успішного розвитку суспільства, й - без будь-якого перебільшення - людства взагалі.

По-друге, не буде зайвим нагадати про те, що навіть найбільш розвинуті країни, як це було завжди, мають труднощі у вирішенні проблем професійної підготовки в цілому, і особливо у вирішенні проблеми підготовки кадрів найвищої кваліфікації - державної еліти, яку складають політики, управлінці, вчені, інженери та ін. Адже тут особливе значення має те, коли виявляються загальні та спеціальні здібності, як в процесі навчання формується саме творче стратегічне мислення.

Наша монографія, як це добре зрозуміло, не розв'язує усіх найголовніших питань, що пов'язані з проблемою функціонування творчого стратегічного мислення, але сподіваємось відповідає на деякі з них, оскільки має широкодіапазонний, поліфонічний характер - тут представлені, хоча й в єдиному магістральному руслі, але досить різноманітні погляди на саму стратегію, на її конкретні особливості, на реальне функціонування стратегій при розв'язанні нових, творчих задач у різних сферах діяльності. На наш погляд, це свідчить не тільки про складність досліджуваної проблеми, але й про можливості різнопланових, багатовекторних підходів до неї, про дискусійність багатьох аспектів проблеми функціонування творчих стратегій. І все це означає реальність і перспективність подальших цілеспрямованих наукових пошуків, зокрема у поєднанні з дослідженням творчих здібностей, обдарованості, таланту.
 
Publisher Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України
 
Date 2008
 
Type Monograph
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Language uk
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/1340/1/strategii.pdf
- Моляко, В.О., Мойсеєнко, Л. А., Симоненко, С.М., Чернобровкін, В.М., Коваленко, А.Б., Біла, І.М., Ваганова, Н.А., Гулько, Ю.А., Третяк, Т.М., Медведева, Н.В., Латиш, Н.М., Музика, О. Л., Чорна, Л.Г., Полякова, Г.С., Траверсе, Т.М., Кіричевська, Е.В., Череповська, Наталія Іванівна and Рибалка, В.В. (2008) Стратегії творчої діяльності: школа В.О. Моляко Project Report. Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України, м.Київ, Україна.