Record Details

Психологічні чинники становлення відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку

Електронна бібліотека НАПН України

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/5055/
 
Title Психологічні чинники становлення відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку
 
Creator Хартман, Олена Юріївна
 
Subject 1 Philosophy. Psychology
37.06 Social problems in education. Human contacts, relationships
 
Description У дисертації досліджено процес становлення відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку. Представлено теоретичний аналіз дослідження проблем батьківства, материнства та відповідальності в філософській, психологічній та педагогічній літературі. На основі вивчення теоретичних положень психолого-педагогічних досліджень здійснено порівняльний аналіз усвідомленого та відповідального батьківства, окреслено їх спільні та відмінні характеристики.
В дослідженні уточнено зміст поняття «батьківська відповідальність», яке структурно представлено трьома компонентами: мотиваційним, когнітивним, поведінковим. Враховуючи структуру феномену, що досліджується, об’єднано діагностичні методики з метою визначення рівня сформованості відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку.
За результатами визначення рівня сформованості батьківської відповідальності виділені підгрупи респондентів за рівнем розвитку батьківської відповідальності. Згідно їх якісної характеристики було побудовано програму психолого-педагогічної підтримки батьківського загалу в умовах роботи дошкільних навчальних закладів з питань підвищення рівня розвитку відповідального батьківства. Кількісні та якісні результати експериментальної роботи підтвердили ефективність запропонованої програми та довели доцільність її використання в освітній діяльності освітніх установ для дітей дошкільного віку.
В дисертації визначено та обґрунтовано психологічні чинники становлення відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку.
Результати дисертаційного дослідження можуть бути використані в практиці роботи ДНЗ та вищих педагогічних навчальних закладів як навчально-методичний матеріал під час викладання дисциплін фахової підготовки для студентів, які навчаються за напрямами «Дошкільна освіта», «Практична психологія» та «Соціальна педагогіка».
 
Date 2010-02
 
Type Thesis
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Language uk
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/5055/1/aref%5B1%5D.Pdf
- Хартман, Олена Юріївна (2010) Психологічні чинники становлення відповідальності батьків за розвиток дитини дошкільного віку Dissertation candidate2 thesis, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.